top of page

Desfașurarea

Sudul a trimis delegați la Washington și s-a oferit să plătească pentru proprietatea federală și a propus un tratat de pace cu Statele Unite. Lincoln a respins orice negocieri cu agenții confederați pe motiv că Confederația nu este un guvern legitim, și că orice tratat semnat cu acesta ar echivala cu recunoașterea sa ca guvern suvern.

Fortul Sumter din Charleston, Carolina de Sud, Fort Monroe, Fort Pickens și Fort Taylor rămăseseră ultimele forturi păstrate de Statele Unite pe teritoriul Confederației, iar Lincoln era hotărât să păstreze controlul asupra Fort Sumter. Din ordinele Președintelui Confederației, Jefferson Davis, trupele controlate de guvernul confederat, sub comanda lui au bombardat fortul cu artilerie, forțând capitularea garnizoanei dinăuntru. Nordiștii s-au solidarizat cu apelul lui Lincoln către toate statele de a trimite trupe pentru recapturarea forturilor și păstrarea Uniunii. Scara rebeliunii fiind încă restrânsă, Lincoln a cerut 75.000 de voluntari pentru o perioadă de 90 de zile. Si totusi, nu s-a dorit varsare de sange, incercandu-se aplicarea unor planuri bine gandite. In acest sens, avem ca exemplu graitor Planul Anaconda, propus lui Lincoln de catre comandantul armatei Statelor Unite, Winfield Scott. Abraham Lincoln a acceptat aplicarea planului, care consta intr-o blocate a porturilor, iar in cazul in care situatia degenera, se impunea confiscarea navelor, dar si a incarcaturilor acestora. Ideea planului era ca aceasta blocada avea sa paralizeze economia Confederatiei, ducand, in cele din urma, la inabusirea conflictului. Planul Anaconda, cam pana la sfarsitului anului 1861, a dat roade, multe dintre transporturile maritime fiind blocate.

Urmarea a fost cea sperata: Statele din Sud erau la un pas de faliment, economia fiind aproape paralizata. Mai mult decat atat, dupa ce incarcaturile erau confiscate, ele tot erau vandute, numai ca banii incasati de pe urma lor le reveneau unionistilor. Cum era de asteptat, Sudul a decis sa lupte impotriva blocadei, care deja ii ajutase pe unionisti sa castige teren in conflict. Rezistenta armatei confederate in fata trupelor unioniste a fost incredibila. Dupa mai multe lupte duse intre 1863 si 1865, capitala Confederatiei a fost ocupata de Corpul de Armata XXV, ceea ce a insemnat, cel putin pentru Lee, sfarsitul Razboiului Civil American, astfel ca, atat Armata Virginiei, cat si comandantul ei s-au predat, in cele din urma, Tribunalului Appomattox, la 9 aprilie 1965. In timpul Razboiului Civil American, multi sclavi de culoare au evadat din Sud, multi dintre ei ascunzandu-se dupa liniile inamice ale unionistilor.


bottom of page